+48 662 032 844


41 - 703 Ruda Ślaska

Godula, ul. Tylna 17

WYBRANE STYLE PIWNE


Piwo górnej fermentacji

 

  • Grodziskie - Unikalny styl, który wykształcił się w Grodzisku Wielkopolskim, wywodzący się bezpośrednio ze średniowiecznej tradycji warzenia piw pszenicznych.  Jest to jasne, klarowne, lekkie, bardzo pijalne piwo pszeniczne o wędzonym charakterze pochodzącym od  słodu dymionego.

 

Niemieckie piwo górnej fermentacji

 

  • Kolońskie (Kölsch) - otrzymało prawną ochronę nazwy na terenie UE. Według Konwencji Kölsch jest „jasnym, klarownym, pełnym , wysoko odfermentowanym i wytworzonym zgodnie z Prawem czystości piwem górnej fermentacji z wyraźnym profilem chmielowym”.

 

  • Hefeweizen - piwo górnej fermentacji, tradycyjnie bazujące na pszenicy, pochodzące z Bawarii, rześkie i orzeźwiające  .(przeważnie aromat goździka). TW piwie wyczuwalny umiarkowany aromat bananów ii goździków, tekstura smaku wpływa na odczucie puszystości, kremowości, pełności, które może przedłużyć się do nieco ostrego finiszu spowodowanego wysokim nagazowaniem.

 

 

Belgijskie piwo górnej fermentacji

 

  • Witbier - Piwo białe warzone z dużym udziałem niesłodowanej pszenicy ale i z dodatkiem przypraw. Umiarkowany zapach kolendry, często połączony ze złożonym aromatem ziołowym przypraw albo pieprzową nutką na drugim planie. Jest to orzeźwiające , eleganckie, umiarkowanie mocne wytrawne piwo o często kwaśnym cytrusowym finiszu z nutami miodu i wanilii. Witbier powinien być złocisty i mętny, co wynika z obecności białek pochodzących od niesłodowanej pszenicy.

 

  • Belgijskie Blond - jest to piwo górnej fermentacji o barwie od głęboko złotej do jasnobursztynowej. W aromacie nuty brzoskwiniowe i morelowe,  zakończone goździkiem, wanilią, zielem angielskim. Przyjemnie pijalne, średnio nagazowane piwo , może być lekko rozgrzewające z przebijającą w tle delikatną nutą alkoholową.

 

Piwo z wysp brytyjskich

 

  • AIPA – American India Pale Ale to amerykańska wersja historycznego stylu English IPA, uwarzona przy użyciu amerykańskich surowców. Piwo o pięknym, zdecydowanym aromacie z cytrusowymi, kwiatowymi i żywicznymi nutami oraz sosnowym lub owocowym charakterem, wynikającym z użycia amerykańskich chmieli. AIPA charakteryzuje się mocną lub bardzo  mocną goryczką, aczkolwiek słodowa podstawa wspiera intesywny chmielowy charakter i balansuje smak.

 

  • Bitter - Styl wywodzący się z Anglii, z początku XX wieku jako alternatywa do mocniejszego Pale Ale. Najważniejszą cechą powinna być wysoka pijalność. Lekkie, z niewielką zawartością alkoholu, niskim nasyceniem, jest typowym piwem sesyjnym. Balans zdecydowanie na goryczkę, która nie powinna jednak zdominować całkowicie posmaków słodowych.

 

  • Dry Stout - Bezpośrednio wywodzi się z angielskiego porteru. Na pierwszym planie aromaty: kawy, kakao, czekolady, w tle może posiadać aromaty zbożowe. Bardzo ciemne, mocno palone, wyraźnie goryczkowe, jednak kremowe i bardzo pijalne ale.

 

  • Barleywine - Dosłownie tłumacząc wino jęczmienne. Ze względu na wysoką zawartość alkoholu i złożoność smaku porównywane do wina. Za oceanem styl przeżywający długą młodość za sprawą chmielenia amerykańskimi, cytrusowymi odmianami chmielu. Najbogatsze i najmocniejsze ale. Bogactwo słodu w smaku chlebowe, herbatnikowe, orzechowe, zestawione jest z mocnym nachmieleniem i szlachetną goryczką. Piwo pełne, treściwe z przyjemną teksturą, stworzone do powolnego sączenia i delektowania się każdym łykiem.

 

  • RIS - Russian Imperial Stout to jeden z najcięższych i najmocniejszych gatunków piwa na świecie. Piwo o nieprzejrzystym, czarnym  kolorze pochodzącym z palonego słodu jęczmiennego. W smaku bardzo intensywny, z silną goryczą, która zazwyczaj wynika z posmaku kawy i gorzkiej czekolady. W zapachu mogą pojawiać się owocowe i kwiatowe estry, wraz z aromatem chmielu i często przewijającym się zapachem alkoholu.

 

Piwo amerykańskie

 

  • Pszeniczne amerykańskie (American wheat) - amerykańskie piwo pszeniczne z często wyczuwalnymi cytrusowymi i przyprawowymi nutami amerykańskich odmian chmielu. W smaku wyraźnie zbożowe, pszeniczne o wytrawnym lekko słodowym finiszu ze skoncentrowaną goryczką. Dość lekkie, bardzo pijalne i odświeżające.

 

  • India Pale Ale - IPA to piwo górnej fermentacji, bogate w posmaki chmielowe. Charakteryzuje się wyższą zawartością alkoholu i mocną goryczką. Ze względu na pochodzenie chmieli użytych w trakcie warzenia można wyróżnić kilka odmian, takich jak American IPA czy English IPA.

 

Piwo dolnej fermentacji

 

  • Czeski pilzner - Prekursorem stylu było piwo uwarzone w Pilźnie w 1842 roku na bazie czeskiego chmielu odmiany Żatec (saaz) i jasnego słodu pilzneńskiego. Czesi często nazywają swoje piwa w zależności do wysokości ekstraktu: jedenastką, dwunastką lub trzynastką. Czeski pilzner to rześkie, orzeźwiające piwo, którego znaczącą cechą jest goryczka i smak pochodzący ze szlachetnego czeskiego chmielu. Charakterystyczną cechą jest zapach masła pochodzący od diacetylu.

 

  • Pils niemiecki - Ten styl jest niemiecką odpowiedzią na światowy sukces pilsa czeskiego. Od konkurenta odróżnia go większa wytrawność nachmielenia. Rześkie, czyste, pijalne piwo, z zaznaczoną zdecydowaną goryczką pochodzącą ze szlachetnych niemieckich chmieli, podkreśloną przez siarczany w wodzie. Piwo o doskonałej klarowności, bary słomkowej do jasnozłocistej z obfitą kremową pianą.

 

  • Koźlak - Koźlak (niem. Bock) dziś piwo to warzone jest najczęściej przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Jest to mocny, ciemny lager o kompleksowym, ale łagodnym, słodowym charakterze, bez dominacji karmelu i średniej, nieprzebijającej goryczce. Koźlak powinien być ciemny, paleta barw waha się od ciemnego bursztynu do brązów, z dobrą klarownością, ozdobiony jasną, trwałą pianą.

 

  • Munich Dunkel - czyli monachijskie ciemne, jest to piwo o głębokim kolorze od mocnomiedzianego do ciemnobrązowego z wiśniowym odcieniem i kremową pianą. Piwo o bogatym i kompleksowym smaku, przypominającym skórkę chleba, delikatnie słodki, w karmelowy, czekoladowy, prażony lub orzechowy. Delikatna spalenizna lub goryczka pochodzi od palonych słodów monachijskich. W aromacie bogata tostowa słodycz.

 

  • Marcowe – piwo pochodzące z Niemiec, jest tradycyjnym piwem serwowanym podczas monachijskiego Oktoberfest (stąd druga popularna jego nazwa Oktoberfestbier). Produkowane jest w pierwszych tygodniach wiosny z ostatnich zapasów zmagazynowanego, zeszłorocznego słodu i leżakowane aż do września. Jest to mocne piwo sezonowe dolnej fermentacji typu lager, w charakterze delikatne, czyste i głęboko słodowe na bazie słodów wiedeńskich i monachijskich.